ANPE considera que la pandèmia i la burocràcia han afectat els resultats de l'Informe Pisa


07 Des, 2023

ANPE CONSIDERA QUE LA PANDÈMIA I LA BUROCRÀCIA HAN AFECTAT ELS RESULTATS DE L'INFORME PISA

 

Després de conèixer les conclusions de l'informe PISA a Espanya, on es mostra una caiguda generalitzada de la puntuació a totes les comunitats autònomes, des d'ANPE considerem que aquesta baixada en matemàtiques, lectura i ciències estan relacionades principalment amb els efectes derivats de la pandèmia i vinculats a l'escenari semipresencial que va deixar mancances formatives als estudiants.

Pel que fa als resultats de les Balears, on empitjora el rendiment respecte de la mitjana nacional, pensam que també influeix la quantitat d’estímuls que reben els infants avui en dia, com per exemple l’exposició a pantalles i dispositius digitals des d’edats molt primerenques, on captar l’atenció dels nins i nines és de cada vegada més difícil.

Alguns mestres ens relaten que també s'ha de tenir en compte  la gran quantitat d'alumnes amb necessitats que es troben a la mateixa aula, on els diferents ritmes d'aprenentatge han de ser atesos pel mateix docent. A més, aquest alumnat amb necessitats, alguns d'ells estan diagnosticats mentre que d'altres no, juntament amb la manca de suports, obliga el professorat a baixar el nivell perquè tots puguin arribar a les mateixes fites educatives, la qual cosa es reflecteix a la davallada recollida a l'informe de balears.

D'altra banda, la implantació immediata de la LOMLOE, els canvis constants de lleis i la constant burocratització de la tasca docent, potenciada en aquests darrers anys, tampoc no ha ajudat a obtenir els resultats esperats, ja que la sobrecàrrega de treball està afectant l'estat anímic dels nostres professionals generant un estrès i una desmotivació creixent.

 Per aquest motiu, des del sindicat demanam al Govern Balear que prengui les mesures oportunes per posar l'educació insular al lloc que li correspon, unint forces amb la comunitat educativa, desburocratitzant les aules i incentivant el professorat, convençuts que, redundarà de manera positiva sobre els nostres alumnes.