Mesa Sectorial de dimecres 27 de setembre


27 Sep, 2023

MESA SECTORIAL DE DIMECRES 27 DE SETEMBRE

Avui hem tingut una mesa sectorial amb la presència del Conseller d’Educació, per tractar:

1. Modificació de la resolució d’adjudicacions curs 2023-2024.

2. Regulació de la fase de pràctiques del cos d’inspectors.

3. Regulació de la fase de pràctiques dels aspirants dels cossos docents que han superat els procediments selectius.

4. Procediment de selecció de professors experts.

5. Procediment de selecció de professors especialistes.

6. Proposta de gratificar activitats de formació permanent relacionades amb la competència digital quan suposi més de 75 hores a l’any

7. Projecte per aprovar les bases per a la selecció, el nomenament, l’avaluació, la renovació i el cessament dels directors de centres públics no universitaris.

 

L’esborrany del primer punt consisteix en una resolució per adaptar-nos a la normativa vigent sobre les places reservades per a persones amb discapacitat, les quals es perfilen amb el codi 500-Base específica 8. Aquesta proposta establiria que al primer tràmit setmanal de substitucions de cada trimestre escolar, s’introduiran les places d’aquest perfil fins a arribar al 2%, injectant aquests llocs de feina per ordre numèric de codi de plaça perfilada, on un aspirant amb discapacitat tindrà preferència.

Així, es pretén cobrir les 200 places establertes pel torn 2, on fins ara només s’han atorgat 80 d’aquestes als processos selectius convocats.

Com aquests dies anteriors s’havia de finalitzar amb la readjudicació de les renúncies pel concurs de mèrits, i no s’han pogut incloure en la primera setmana de setembre (com estava previst), aquestes places s’inclouran en el tràmit ordinari que s’inicia el divendres dia 29 de setembre (amb codi 500). Si després d’aquesta adjudicació encara queden places reservades per aquest torn, es trauran més endavant, al gener i a l’abril, si fos necessari.

 

Respecte a la regulació de la fase de pràctiques del cos d’inspectors, es recorda que la durada de la fase de pràctiques és de cinc mesos, on s’avaluarà la memòria amb les actuacions dutes a terme, els informes emesos pels inspectors tutors, l’informe emès pel cap del DIE i la superació d’un curs de 20h coordinat pel DIE (finalitzant abans del 30 de maig de 2024).

Des de la part social, i de manera excepcional, s’ha proposat que la durada d’aquesta fase pugui ser de tres mesos pels mateixos supòsits que als cossos docents, on s’ha acceptat la proposta.

 

D’altra banda, s’estableix que la regulació de la fase de pràctiques dels cossos docents, serà d’un mínim de 5 mesos. Des de la Mesa hem suggerit que es permeti realitzar-la en 3 mesos per determinats casos (conciliació, violència de gènere, víctimes de terrorisme, risc d’embaràs, embaràs de risc i casos acreditats de força major), afegint poder compaginar aquest permís amb una excedència posterior, sempre que doni lloc pel motiu adient.

  • La comissió de valoració estarà formada per un inspector, el director i un tutor (de la mateixa especialitat i/o el cap de departament, si és possible), on aquests tutors rebran 30 h de formació homologada.
  • Els funcionaris en pràctiques hauran d’elaborar: les activitats didàctiques tutelades, un portafoli (amb l’ajuda de la guia docent), un mínim de 20h en formació que s’han de dur a terme abans de dia 31 de maig (impartit al centre, al CEP o equivalent), on ens confirmen que aquestes hores computaran, sempre que els cursos siguin d’una durada igual o superior a 10h.
  • Rebreu un mail per triar un curs de riscos laborals de 2h, en diferents torns, que heu de realitzar.
  • Per aconseguir la valoració d’apte s’ha d’assolir un 75 % dels criteris de valoració de cada un dels blocs de valoració dels aspirants.
  • Es recorda que només poder ajornar la fase de pràctiques aquells que han superat el procés selectiu eliminatori, per una sola vegada i al curs vinent. Els funcionaris en pràctiques del procés selectiu no eliminatori, no podran ajornar-les, ja que el procés d’estabilització ha de finalitzar abans del 31 de desembre de 2024.
  • Un cop finalitzades les pràctiques, aquells considerats APTES sortiran anomenats com a funcionaris de carrera al BOE, previsiblement al mes d’octubre del 2024 amb els efectes retroactius de setembre.

 

Quant al procediment de selecció de professors experts del sector productiu per exercir la docència a determinats cicles d’FP, ens proposa una modificació de la LOE que permet la creació d’aquesta figura, que permetrà la contractació de personal amb titulació vinculada amb l’especialitat malgrat que no es disposi dels requisits de titulació, o bé es disposi d’experiència vinculada al sector de l’especialitat convocada als cicles formatius. Aquests professionals podran impartir mòduls de formació professional i, amb caràcter excepcional, matèries optatives de l’ESO o Batxillerat relacionades amb el seu sector productiu.

  • Aquestes convocatòries generaran llistats per especialitats i per comunitat autònoma (no per illes), amb caràcter transitori i barrejades amb els professors especialistes inicials (anteriors al 2020 i  els del 20/21), els interins excepcionats i els nous incorporats, on els 24 docents acomiadats tindran prioritat, per petició dels sindicats.
  • L’adjudicació es farà per telefòn i/o mail, responent en 24 h, amb un contracte sotmès al règim laboral i no més enllà del 31 de juliol del corresponent curs escolar. Des del sindicat hem reclamat que es pagui i puntuï l’estiu, però la resposta ha estat negativa, ja que l’Administració no pot excedir aquest contracte més enllà dels 18 mesos i prioritzen garantir l’atenció lectiva dos cursos escolars.
  • Es podrà fer servir aquesta figura quan es tracti de les especialitats mencionades a l’FP d’aquest annex 2, de nous estudis implantats o quan faci falta introduir perfils específics, on l’acreditació de l’experiència professional ha de ser d’un mínim de 2 anys. D’aquesta manera, a mesura que es vagin exhaurint els 250 aspirants disponibles, s’aniran obrint noves convocatòries per especialitats.
  • Des d’ANPE hem demanat per la situació d’alguns estudis d’FP, on alguns professors ens han traslladat la seva preocupació amb relació a funcionaris consolidats en matèries no afins (com músics que ocupen especialitats de navegació), on l’Administració estudiarà de quina manera es pot garantir el compliment de les seves funcions.
  • En darrer terme, tota la part social ens hem interessat en la situació dels 24 docents acomiadats, on l’Administració ens informa que aquest col·lectiu no s’han pogut mantenir com a funcionari interí, ja que el procés d’integració del professorat d’FP a Balears ha finalitzat, i la Llei d’FP (elaborada pel Ministeri) només contempla la creació de la figura de l’expert una vegada exhaurides les llistes d’interins.

Malgrat això, el Sr. Vera s’ha compromès en cercar una solució que suposi una altra via legal que permeti el manteniment de la feina d’aquests companys, com una excepcionalitat a extingir, permetent l’estabilitat laboral fins a l’edat de jubilació.

 

De manera similar, s’estableix un procediment de selecció de professors especialistes per exercir la docència a l’EOI, de manera que aquests dos darrers apartats es proposen per cobrir totes les places que encara resten sense professor i les substitucions que es derivin, ja que algunes borses de determinades especialitats s’han exhaurit.

  • Aquestes convocatòries generaran llistes per a cada especialitat, en els mateixos termes establerts a l’apartat anterior.

 

El punt 6 s’ha prorrogat per tractar-ho en una propera sessió.

 

També es presenta bases (un concurs de mèrits) per a la selecció, nomenament, avaluació, renovació i cessament dels directors dels centres públics, on els requisits són: “mínim de 5 anys com a funcionari de carrera, estar en actiu, amb cinc anys en l’ensenyament que ofereix el centre al qual s’opta, disposant del certificat acreditatiu per la funció directiva. Cal presentar un projecte de direcció, acreditar la llengua catalana, no haver estat revocat del càrrec i no estar sancionat per falta greu o molt greu”.

  • Els mèrits seran aquells que es trobin al portal del personal, on el curs per exercir la funció directiva es pot acreditar fins abans de reunir-se les comissions de selecció.
  • Cada aspirant pot presentar la candidatura a un màxim de tres centres per convocatòria.

 

Ens informen que aquest tràmit ordinari de substitucions del cap de setmana comptaran amb 16 places d’EI i PRI de substitució exprés catalogades com a TA (acumulació de tasques, amb contracte no superior a 9 mesos) on la distribució serà 4 a Menorca, 6 a Eivissa i 6 a Mallorca, així com també s’inclouran les places reservades per discapacitat que hem descrit al primer punt.

 

Finalment, tota la part social de manera unànime, hem demanat la supressió del CFIRDE, ja que consideram que aquest organisme suposa una despesa innecessària que cal derivar cap a altres necessitats del sector educatiu. També hem mostrat el nostre rebuig a la LEIB i al ROC vigent.