Mesa Sectorial de dilluns 17 de gener


17 Gen, 2022

MESA SECTORIAL DE DILLUNS 17 DE GENER

A la mesa sectorial d’avui hem tractat els següents punts:

  1. Proposta de permís COVID per afavorir la conciliació del professorat.
  2. Proposta de grup de substitucions ràpides per COVID a IES i CIFPS.
  3. Causes d’exclusió dels tribunals.
  4. Permís per quarantena. 
  5. Informació de les substitucions.
  6. Torn de paraula. 

Abans de començar, des d’ANPE hem posat de manifest que en aquests moments recau sobre l’escola tot el pes de la conciliació familiar de la comunitat educativa i trobam que s’han de cercar vies complementàries de conciliació.

Al primer punt, en relació amb la proposta de permís COVID per afavorir la conciliació del professorat, ens comuniquen que aquest permís s’ha de tornar a crear i possibilita una reducció del 50% al 100% de la jornada de treball, amb caràcter no retribuït, per atendre persones en situació de quarantena per la COVID-19. Afectaria els funcionaris de carrera, interins i personal laboral.

D'altra banda, hem demanat que ha passat amb la possibilitat de prestar serveis en la modalitat de teletreball, que anteriorment venia incorporat al darrer permís.

Des d’ANPE consideram que aquest permís millora el que hi havia fins ara, però hem demanat que seria convenient que fos retribuït o parcialment retribuït. Per això ens hem abstès a la votació.

Pel que fa al segon punt, quan hi hagi professors en quarantena o aïllament per causes relacionades amb la COVID-19 a l’educació secundària, es proposa la cobertura d’aquestes substitucions, en 24/48h amb places d’àmbit sociolingüístic i cientificotècnic. La Conselleria ens explica que estan saturats de baixes, així i tot, estan estabilitzades en uns 800 casos aquest dilluns. D’altra banda, també s’ampliaran les ½ jornades dels centres afectats a jornada sencera a matèries iguals o afins afectades per baixes relacionades pel virus, amb la finalitat de no deixar cap grup d’alumnes sense professor.

Es podria optar per ordre de puntuació a les llistes, durant un trimestre escolar, i amb la possibilitat de prorrogar el nomenament si fos necessari. També es tutoritzarà a l’interí. No es pot renunciar a la plaça una vegada adjudicada. La incorporació serà en 24 h, i els canvis de destinació es podran anunciar en 24 h. Es podran oferir més places si augmenten les quarantenes. Aquest grup es mourà per puntuació i/o zonificació. Així mateix, es procedirà a trucar per telèfon de manera extraordinària per accelerar les substitucions. 

Des d’ANPE pensam que l'efecte d'aquest procediment, on es diu que les illes d'Eivissa i Formentera es consideren la mateixa illa, trobam que s’hauria de diferenciar per la dificultat de trobar lloguers. La Conselleria ens comunica que es prioritzarà l’ampliació de jornada a l’IES Marc Ferrer. Valoram l’ampliació de la mitja jornada d’un docent a jornada completa el temps que perduri la quarantena, o bé, gratificar hores extres voluntàries dels docents que vulguin assumir-les si el seu horari ho permet.

Per altra banda, trobam a faltar places d’àmbit pràctic per l’FP, on consideram que l’especificitat de les especialitats, haurien de permetre ampliar les jornades docents de mitja a sencera, o bé, gratificar hores extres voluntàries dels docents que vulguin assumir-les si el seu horari ho permet. L’Administració ens respon que a FP també s’augmentaran les jornades, ja que la proposta de disposar de places d’àmbit pràctic seria en darrer lloc. Per tot això, hem votat a favor.

Ens presenten les causes d’exclusió dels tribunals, on la cap de servei ens explica que el dia 25 de gener es farà el sorteig on es configuraran els tribunals, ens comuniquen que s’ha estudiat la proposta d’ANPE, i es podrà s’excepcionar per formar part com a membres de tribunals almenys als participants de les oposicions del 2021 (a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera és més dificultós i es farà sempre que sigui possible).

Pel que fa a la informació de les substitucions, la directora general ens explica que aquestes s’han incrementat fins a les 835, i que s’oferiran 26 places de la brigada COVID per secundària, amb 2 docents a l’illa de Menorca, 4 a l’illa d’Eivissa  i 20 a l’illa de Mallorca. Aquesta borsa s’afegeix a la que ja està en marxa a primària, actualment amb 90 docents: 61 a Mallorca, 9 a Menorca, 18 a Eivissa i 2 a Formentera.

Educació ens informa que en aquests moments, el professorat que s’hagi de donar de baixa per COVID la demanarà informant el seu director, i aquest ho comunicarà a infocovid. El docent demanarà la baixa i la seva alta mitjançant una plataforma web que s’habilitarà en poc temps.

Al torn obert de paraules hem demanat que:

  • Ens hauria agradat una Mesa Sectorial amb la presència del Conseller d’Educació, on trobàvem necessari que la part social fos escoltada en l’elaboració dels protocols i amb propostes de millora, per tenir una tornada a les aules menys conflictiva.
  • També hauríem agraït proposar al Sr. March, que a la Mesa de Funció Pública s’hagués implementat una productivitat pel personal docent, tal com passa a Sanitat, on s’han adjudicat 10 milions d’euros per compensar l’esforç dels sanitaris. Pensam que gratificar el sobreesforç dels docents, en aquests temps de contagis, on moltes vegades no tenim especialistes per poder substituir, hauria estat una mesura mínima.
  • Per altra banda, voldríem saber com va l’administració de la tercera dosi voluntària als docents, i el procés de vacunació de l’alumnat.
  • Finalment, hem demanat si es farà una petita explicació del procés telemàtic d’oposicions i d’interins, així com reclamar que es mantingui la plataforma web vigilada per les vegades que cau, o si es preveu potenciar o canviar.
causes-exclusió