ANPE adverteix una absència considerable d'alumnes, que passen fred i que les baixes docents augmenten


13 Gen, 2022

ANPE ADVERTEIX UNA ABSÈNCIA CONSIDERABLE D'ALUMNES, QUE PASSEN FRED I QUE LES BAIXES DOCENTS AUGMENTEN

Després d'enquestar el professorat de les illes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, ANPE adverteix una absència d'alumnes considerable, que els estudiants passen fred a causa de la ventilació permanent i que les baixes del professorat i de l'alumnat han augmentat considerablement aquests dies.

Davant la falta d'una Mesa Sectorial aquest nadal, per tractar la tornada a les aules, ANPE ha elaborat una enquesta dirigida als nostres afiliats, amb la finalitat d'esclarir com ha estat aquest retorn a les aules. El nombre de participants ha estat al voltant d'uns 700 docents, de totes les illes, de diferents ensenyaments i de diferents nivells educatius.

Les conclusions de l'estudi han demostrat que el 87% de les aules tenen mesuradors de CO₂ per regular la ventilació, però com el 93% no disposa de sistemes de purificació d'aire, el 83% han de mantenir les finestres obertes de manera permanent, per la qual cosa el 78% passen fred malgrat disposar de calefacció.

En relació al material higiènic i sanitari, les gràfiques ens mostren que els centres disposen de mascaretes FFP2 (81%) i de gel hidroalcohòlic (82%), no obstant això, no disposen dels termòmetres (tan sols el 18%) que la direcció general de planificació i centres recomanava als directors.

Una altra dada curiosa en referència als contagis de l'alumnat, és que el virus és present en pràcticament tots els col·legis i instituts. El 85% de les aules presenten alumnes contagiats, on la meitat de les aules tenen contagis sense confinament d'aules. El més destacable és que el 35% presenta entre 2 i 5 aules confinades per col·legi.

Quant al contagi del professorat, el resultat mostra que 3/4 parts dels centres educatius tenen professionals afectats, on el més freqüent és trobar entre 3 i 5 docents infectats, arribant a més de 10 positius en l'11% d'aquests. En conseqüència, aquestes dades indiquen que la previsió de baixes ha crescut notablement per sobre de les prediccions d'Educació, que només es van quantificar en 300.

Les darreres gràfiques indiquen que les faltes d'assistència de l'alumnat davant aquesta sisena onada, ha estat notable, ja que el 97% de les aules han presentat absències, que oscil·len en una mitjana d'entre 3 i 5 nens per cada classe (arribant a més de 10 faltes en el 13% de les aules).

Aquests resultats permeten extreure de manera global, que en tots els centres escolars de totes les illes, la ventilació és permanent per la falta de filtres HEPA i en conseqüència, els nostres alumnes passen fred, ja que el sistema de calefacció és insuficient. A més, tenim alguns centres que no disposen de material higiènic i que els termòmetres anunciats per Planificació, per a mesurar temperatures, encara no han arribat. Cal destacar que la major part dels centres presenten alumnes i docents contagiats, les xifres dels quals van en augment.

Per tot això, des del sindicat recomanam:

  •  Posar les calefaccions des de primera hora del matí o des del dia anterior, amb la finalitat d'evitar que els nostres alumnes passin fred.
  •  D'altra banda, demanam a les famílies l'ús de roba tèrmica per als seus fills, especialment pels alumnes més petits.
  •  Recordar a Educació que sondegin als col·legis i instituts, per a esbrinar on falten filtres HEPA, termòmetres i altres estris preventius.
  •  Advertir que s'agilitin els sistemes de substitució ràpida i el nombre de substituts, davant la previsió de l'augment dels contagis.
  •  Consideram essencial que es cobreixin totes les baixes si no volem deixar a cap alumne sense professor, on cal destacar que el reforç docent ajudarà a recuperar els continguts afectats per les absències dels alumnes.

Des d’ANPE lamentam la falta d'una Mesa Sectorial prèvia que vàrem reclamar, on la participació sindical hagués pogut enriquir les mesures adoptades amb propostes serioses, que haguessin ajudat a millorar les condicions d'aquest segon trimestre pel bé de la nostra comunitat educativa.

Accedeix a les notícies aquí:

gràfics-inici-segon-trimestre