30 de gener, dia escolar de la pau i la no-violència


29 Gen, 2021

30 DE GENER, DIA ESCOLAR DE LA PAU I LA NO-VIOLÈNCIA 

"No hi ha camí per a la pau: la pau és el camí" (Mahatma Ghandi) 

Demà dia 30 de gener es celebra l'aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (Índia, 1869-1948), líder pacifista que va defensar i promoure la no-violència així com la resistència pacífica front la injustícia.

Els paper dels centres educatius és el de promoure actituds vers la pau i la no-violència, treballant els valors democràtics tals com el respecte, la igualtat, la tolerància o la justícia així com la resolució pacífica de conflictes i l'actitud activa per fer front a situacions d'injustícia i assetjament, tant pròpies com dels altres. 

D'aquesta manera els docents contribuïm al desenvolupament d'una consciència pacífica i l'adquisició d'habilitats i competències que fonamentin el creixement personal, social i emocional cap a ciutadans crítics i compromesos amb els drets humans. 

Des d'aquesta perspectiva, és fonamental prevenir, erradicar i atendre aquells casos de qui se sent assetjat adoptant mesures preventives que garantitzin la integritat moral i psíquica, així com la seguretat d’aquells que són víctimes.  Per la qual cosa ANPE considera que és necessari elaborar un Pla Estratègic de Millora de la Convivència Escolar, centrat, entre altres, en els següents apartats:

  1. Un programa de prevenció d'assetjament escolar que contempli protocols de protecció a les víctimes i, un pla de detecció precoç i erradicació dels problemes en els centres educatius, que donin una resposta ràpida i concreta. 
  2. La reactivació de l'Observatori Estatal sobre la Convivència Escolar.
  3. L'actualització dels Decrets de convivència i les Normes de conducta establertes en els centres.
  4. Un pla específic dins del pla de formació permanent del professorat enfocat en la prevenció i detecció de conflictes, i la millora de la convivència escolar.

Enguany, des d’ANPE volem sumar-nos a la campanya d'UNICEF: “No hi ha camí per a la pau: la pau és el camí" - Mahatma Ghandi -, mitjançant la difusió d'una sèrie de propostes d’activitats que poden treballar a l'aula en tots els nivells educatius durant tot l'any, perquè la pau no sols es pot celebrar en un dia.

Finalment, com a proposta de material, podeu descarregar als documents adjunts els decàlegs que ANPE ha elaborat (decàleg per a la convivència, decàleg per al bon ús del Whatsapp i decàleg del bon ús de les xarxes socials).

      

 

bon-us-watsap
convivencia
decaleg_us_mobil_catala