Mesa sectorial de dimecres 29 de gener


30 Gen, 2020

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DE DIMECRES 29 DE GENER

A la mesa sectorial d’ahir, hem tractat l'esborrany de decret pel qual es regula l'acreditació de la competència lingüística en llengua catalana del personal docent no universitari.

Com a línies generals en matèria lingüística, pel que fa a la distribució de l’ensenyament de les llengües estrangeres ja vàrem suggerir els desdoblaments a totes les etapes de la secundària, assessorats pel col·lectiu de filòlegs i traductors, tal com s’ha fet. 

D’altra banda, pel que fa a l’ensenyament en català i castellà, trobam que el decret de mínims va ser una llei consensuada fa molt de temps, per tots els partits, així com per tota la comunitat educativa, on s’establia el 50% en ambdues llengües i la possibilitat d’ampliar la llengua pròpia de les Illes Balears fins al 100% si així ho determina el claustre. L'objectiu és que els alumnes siguin competents en les dues llengües oficials a les balears, i una tercera estrangera, preferentment l’anglès.

Finalment, pel que fa als seminaris de català, és a dir, el FOLC, a Catalunya fa cinc anys que ja no es demana el curs de capacitació, simplement s’ha d’acreditar el nivell C1, i València, juntament amb nosaltres, vàrem decidir iniciar el procés per igualar a les tres comunitats autònomes amb llengua catalana a nivell d’exigència de requisits. A més ara hi ha una capacitació diferenciada per primària i secundària, l’exigència del FOLC per als funcionaris interins, i l’exigència del C1 de català pels opositors.

Des d’ANPE entenem el motiu que es pretén, però hem alertat del risc que suposa el canvi en la modificació i/o supressió d’aquesta regulació normativa, ja que poden causar canvis substancials en la posició de les llistes d’interins, on podrien donar-se casuístiques perilloses, com una allau d’interins d’una comunitat cap a una altra, així com un transvasament de l’escola concertada d’altres comunitats cap a la nostra, i posar “en jaque” la continuïtat dels mestres i professors de les illes balears, la qual cosa no acceptarem.

Abans de començar, la Conselleria ha retirat l’esborrany i s’ha decidit crear un grup de treball, on des d'ANPE tractarem les conseqüències laborals que pot suposar aquest nou Decret.